Velice často v poslední době potkávám ve velkoobchodech prodávat petržel pod názvem pastinák. Pravděpodobně to pochází z toho, že provozovatelé nejsou české národnosti a daleko bližší je jim název v Čechách nevžitý, na úkor toho klasického. Štve mne to, jako bych už ani nežila v České zemi! Pravdou ovšem je, že v přírodě divoce roste rostllina, která nese název Pastinák luční. Najdete ji na loukách stejně jako třeba na poli či někde ve starém lomu, je nenáročná. Domov má patrně v Asii, na Kavkaze a ne Blízkém východě, ale postupem let se rozmohla vlastně po celém světě. Její kořen se dodnes sbírá a používá v léčitelství, protože obsahuje velmi cenné přírodní prvky. Droga z tohoto kořene se používá při močových potížích. Pastináík byl celá tisíciletí pojídán, až posledních několik století na něj lidstvo zanevřelo a dává přednost mrkvi nebo bramborám. Možná, že ke své škodě. Jestliže prvky, které kořen rostliny obsahuje, může posloužit v lékařství, patrně bude hodnotnějším pokrmem než různé sladkosti či hamburgery, kterými se dnes tolik lidí nacpává.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home