Květiny

Tuesday, June 20, 2006

Jistě už každý člověk někdy viděl vlaštovičník větší - po latinsku řečeno Chelidonium majus - ale možná o tom ani neví. Určitě si ale vzpomene, když řeknu: je to potvora nepěkná. Malé, žluté, čtyřčetné kvítky nikoho neokouzlí a rozvětvená, chlupatá lodyha s hojným olistěním také ne. Navíc jedna rostlina dovede narůst téměř až do metru a na šířku zabere podle toho! A je vytrvalá, nacpe se úplně všude! Roste nejen na rumištích a podél venkovských zdí a cest(kde by to nikomu nevadilo), ale klidně se vetře i na zahradu do záhonů a jednou jsem našla mrňavou rostlinku i na hřbitově, na našem rodinném hrobě. To mne skoro urazilo!
Tato nevítaná potvůrka patří do čeledi makovitých, ačkoli máku se vůbec nepodobá. A rod chelidonium se prý vyskytuje jen v tomto jediném druhu. "No zaplaťpánbůh," řekla bych málem. Rostlina je totiž úplně prostoupená jedy, od kořenů po květ. Alkaloidy způsobují ve větších dávkách zástavu dechu, požití vlaštovičníkového mléka dráždí sliznici i pokožku, může dojít až na zvracení a krev v průjmu i v moči.
Pro vlaštovičník ale v plné míře platí, že co je jedovaté, může být za určitých okolností také léčivé. Z toho důvodu se sbírá jeho nať a na podzim, když obsahuje nejvíc účinných látek, také oddenek i s kořeny. Z nich vyzískaná droga například uvolňuje křečovité bolesti, působí antibioticky, zvyšuje tvorbu žluči a snižuje bušení srdce. - a to jen tak namátkou. Nikomu bych ale nedoporučovala, aby se pokoušel drogou z vlaštovičníku léčit sám, i když podle knih by pravděpodobně přípravu tinktury zvládl - na to je ta košatá potvůrka příliš nebezpečná.
Staré babky kdysi doporučovaly potírat již zmíněným vlaštovičníkovým mlékem bradavice, že potom zmizí. Mléko je hustá, sytě žlutá tekutina, která prýští z celé rostliny a je pravda, že skutečně vím o několika případech, kdy byla taková léčba bradavic úspěšná. Ovšem ještě jednou pozor! Za bradavice se velmi snadno zamění různá mateřská znaménka a na ty se naopak vlaštovičník používat nesmí. Takže i bradavice je snad vhodnější přenechat moderní medicíně!
A tak to jediné, co si může bezpečně připravit každý laik, je vlaštovičníková koupel nohou při napadení plísní. V tom případě musí použít silnější odvar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home